Download route als pdf

De ambachtelijke fietsroute vond plaats op 10 mei 2015. De route is actueel en kan nog steeds gefietst of bewandeld worden. Neemt u vooraf contact op met de stopplaatsen in verband met de openingstijden: www.kwekerijperkplanten.com, www.vleutsehoeve.nl of www.molenbest.nl.

 

Perkplantenkwekerij Peter Leijten in Best bestaat 40 jaar. Een van de festiviteiten die daarmee samen gaat is de fietsroute die gereden kan worden op Moederdag, zondag 10 mei. Omdat Peter en Wilhelmien Leijten oude ambachten een warm hart toedragen, hebben zij ervoor gekozen een fietsroute uit te zetten waarbij diverse ambachten in Best onder de aandacht komen.

De Elfstedentocht, maar dan anders…

Met start en finish bij Perkplantenkwekerij Peter Leijten aan de Broekstraat 11 in Best is een mooie natuurroute van een kleine 15 kilometer uitgezet. Fietsers kunnen de route downloaden via www.rondjebest.nl maar ook afhalen bij Leijten. Neem bij de start ook de stempelkaart mee, die bij de 2 aanlegplaatsen afgestempeld kan worden. Tegen inlevering van een volle stempelkaart ontvangen de fietsers een leuke attentie van Peter en Wilhelmien Leijten.

Bruidsklompen en belevingsruimte

Na de start is de eerste aanlegplaats De Vleutse Hoeve aan de St. Oedenrodenseweg 23. Bij de klompenwinkel wordt een kleine ambachtsmarkt uiteen gezet: een klompenmaker laat zien hoe bruidsklompen gesneden worden. Ook een kantklosster, een ”boer”gondische groentekweker, een houtzager met kettingzaag en een pennenmaker laten hun ambachtskunsten zien.

De klompenwinkel is bij velen al bekend, nieuw is de belevingsruimte waar Herma en Ad van der Vleuten hard aan hebben gewerkt om het ambacht van klompenmaker goed neer te zetten, zowel in beeld en geluid als in het laten zien van gereedschap en machines die gebruikt werden en worden om klompen te maken. “Met het inrichten van de belevingsruimte kwamen we erachter dat het erg leeft bij de mensen. De belevingsruimte is meteen een rustpunt waar koffie, gebak of een broodje genuttigd kan worden” vertelt een trotse Herma. Omdat zondag 10 mei de eerste openingsdag is van de belevingsruimte, willen Herma en Ad dit samen met u onder het genot van een kopje koffie vieren. De Vleutse Hoeve is op 10 mei geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Op 10 mei kan er een stempel/sticker gehaald worden voor de stempelkaart van de Ambachtelijke fietsroute.

Nationale molendagen

Tweede aanlegplaats: molen De Volharding aan de Molenstraat 2b. Jaarlijks stellen tijdens de nationale molendagen de molens die bij Vereniging De Hollandsche molens aangesloten zijn, hun molen en producten centraal. Op 9 en 10 mei nodigen de molenaars van molen De Volharding in Best u uit om tijdens deze 43e Nationale Molendag gratis de molen te bezichtigen. Bij voldoende wind wordt er gemalen en zijn er rondleidingen tot de steenzolder. Bij mooi fietsweer, maar geen wind kan er tot in de kap in de molen rondgeleid worden. Er wordt niet alleen verteld over het werk van de molenaar, maar ook de molensteenmaker komt aan bod. De builmachine van molensteenmaker Van Vugt uit Best wordt hierbij gedemonstreerd. De molen is op 9 mei geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op 10 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Op 10 mei kan er een stempel gehaald worden voor de stempelkaart van de Ambachtelijke fietsroute.

In de kas

40 Jaar perkplanten kweken brengt het nodige materieel met zich mee. De oude machines en gereedschap dat hierbij gebruikt is, hebben Peter en Wilhelmien uitgestald in hun kas aan de Broekstraat 11 in Best. De kas is op 10 mei niet alleen open om de moederdagaanbieding en ander perkgoed te bemachtigen, de kas dan ook de werkplek van glasgraveerder Patricia Raaijmakers: zij laat zien hoe het ambacht van graveren in glas in zijn werk gaat.

Ook bij slecht weer

Werkt het weer niet mee en fietst u liever niet? Met een kleine aanpassing is de route ook per auto te volgen. De activiteiten bij de aanlegplaatsen zijn vooral binnen te bewonderen.

Fietsroute en stempelkaart is op 10 mei 2015 tussen 10.00 en 17.00 uur te verkrijgen/in te leveren bij Perkplantenkwekerij Peter Leijten, Broekstraat 11, 5684 LW Best, tel. 06-51576250. Kijk voor de beschrijving van de fietsroute op www.rondjebest.nl, www.kwekerijperkplanten.com, www.vleutsehoeve.nl of www.molenbest.nl.